×
750₺ üzeri Ücretsiz Kargo Hafta içi 14:00’a kadar Aynı Gün Kargo Kolay İade Çok Al, Az Öde!
Filtrele




Alüminyum Folyo

9 adet ürün mevcut.

Alüminyum Folyo Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gıda, ilaç sektöründe sıklıkla kullanılan alüminyum folyo, yoğunlukla ambalaj işlemlerinde kullanılır. Alüminyum folyolar sayesinde gıda ürünlerinin raf ömürleri uzatılabilir. Dünya verilerine üretimin %75’i ambalaj ve ev tüketiminde kullanılır. 

Alüminyum çok farklı sektörlerde kullanılır. Ambalaj olarak kullanılması ise ilk defa 1920 yılında Amerika’da, 1930 yılında ise Avrupa’da gerçekleşmiştir. Alüminyumun ısıyı uzun süre muhafaza edebilmesi, kolay şekillenebilir olması, geri dönüşüm koşullarına daha kolay uyum sağlaması, folyo olarak kullanımını yaygınlaştırmıştır. 

Bu türden ambalaj ürünler yırtılmaya karşı oldukça dirençsiz olmasına rağmen, diğer koşullara daha dayanıklıdır. Alüminyum folyoların üretiminde %90 boksit kullanılır. Boksit Türkiye’de bol bulunan maden türlerindendir. 

Bu nedenle Türkiye’de alüminyum folyonun üretiminde önemli bir yere sahiptir. Bu türden ambalaj malzemelerinde yoğunlukla 0.02-0.006 mm kalınlık değerleri kullanılır. Ancak kolay şekillendirilebilir olması, müşteri tercihine ve üretici firmaya göre değişiklik gösterir.

Alüminyum Folyo Nedir?

Külçe halindeki alüminyumun ısıl işleme tabi tutularak, 02 mm ile 6 mikrometre aralığında inceltilerek tabakalar oluşturulması, alüminyum folyonun oluşumunu sağlar. Bu tabakalar doğrudan veya bazı endüstriyel ürünlerle kaplanarak gıda, kozmetik, kimyasal ürün ambalajları olarak kullanılır. 

Ev ortamlarında ise rulo halinde doğrudan kullanımı oldukça yaygındır. Evde kullanılan folyolar genellikle 0.016 mm ile 0.024 mm aralığındadır. Alüminyum folyoların gıda ve kimya endüstrisinde kullanımında, kırılgan yapısının muhafaza edilmesi amacı ile plastik veya kağıt laminasyon işlemine tabi tutulur. 

Bu türden folyo kullanımı yaygınlaşmadan önce, kalay folyo kullanımı yaygındı. Kalay folyolar da gıdanın korunmasında ve saklanmasında benzer görevler üstlense de, doğrudan kullanımı fiziki yapısı nedeniyle mümkün olmamıştır. Bu nedenle kalay folyo genellikle metalize kaplama şeklinde kullanılmıştır.

Alüminyum Folyo Hangi Madden Yapılır?

Alüminyum pasifleşme özelliğinden dolayı doğada sağ olarak bulunmaz. Bu element doğada metalik oksidasyona uğrar ve Al 2 O 3 tabakası ile kaplanır. Bu durum neminde etkisi ile Al(OH) 3 yani hidroksit oluşturur. 

Bu şekli ile alüminyum doğada çeşitli mineraller kayaçları şeklinde görülür. Üretim aşamasında killi boksit cevherleri, ısıl işlem ve katalizör işlemlerine maruz bırakılır. Bu sayede %99 saflıkta alüminyum külçeler elde edilir. Sonrasında hadde uygulamaları gerçekleştirerek ince tabaklar halinde folyo üretimi gerçekleştirilir.

Alüminyum folyonun ilk üretimi, 1910 yılında İsviçre’de Dr. Lauber, Neher ve Cie tarafından açılan folyo haddeleme tesisinde gerçekleştirilmiştir. Bunu takip eden yıllarda ise, Bern merkezli Topler firması, ürettiği çikolatalarını alüminyum folyolarla kaplayarak gıda sektöründe kullanmıştır. 

Alüminyum folyoların yaygın olarak kullanımı ise, 1913 yılında ABD’de gerçekleşmiştir. Alüminyum folyolorda çok düşük oranda bakır, magnezyum, titanyum, silikon, çinko, krom, manganez gibi elementlerin bulunması muhtemeldir.

Alüminyum Folyo Zararlı Mı?

Alüminyumun kolay ulaşılabilir metallerden olması, üretiminin birçok metal grubuna göre daha ekonomik olması, ısıyı muhafaza etmesi, gıda maddelerinin saklama koşullarına uyumlu olması nedeniyle folyo olarak kullanımı yaygınlaşmıştır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, insan vücudu kilo başına 40 mg alüminyumu tolere edebilir. 

Bu 70 kg bir insanın 2800 mg alüminyumu tolerae edebileceğini gösterir. İnsan vücudu bazı gıda maddelerinden ve bazı alüminyum kullanılan ev gereçlerinden bu yönde alüminyum yüklenir. Vücut alınan alüminyumları tolere edemediği durumlarda, karaciğer, kaslar zarar görür. 

Alüminyum yüklenmeleri aynı zamanda psikoz ve hafıza bozukluklarına da yol açar. Alüminyum fazlalığının en fazla beyini etkilediği söylenebilir. %90 alüminyumdan oluşan folyo kullanımı da, bu gibi aşırı yüklenmelere neden olabilir. 

Asitli yiyeceklerle temas eden folyolar, asitik çözülmelere bağlı olarak gıdalara ve doğrudan insan vücuduna geçebilir. Bu nedenle bu tür folyo kullanımlarında dikkatli olunması, mümkün oldukça kısa sürüle ve tek kullanım olarak tüketilmesi gerekir. Alüminyum folyolar kısa sürede sterile olabilir. Buna rağmen birden fala kullanımlar için önerilmez.

Alüminyum Folyo Ne İşe Yarar?

Alüminyum folyoların en yaygın kullanıldığı alanların başında mutfaklar gelir. Mutfakta gıdaların muhafaza edilmesi ve pişirilmesi için kullanılan alüminyum folyolar, aynı zamanda ısı yalıtım malzemesi olarak da kullanılabilir. 

Gıda folyo ile sıcak ambalaj edildiğinde uzun süreli ısıyı korurken, soğuk olarak ambalaj edildiğinde ise dış ortam ısısına karşı gıdayı korur. Ayrıca özel amaçlı üretilmiş termal giysilerde de, alüminyum folyolar sıklıkla kullanılır.

Alüminyum Folyo Yanar Mı?

Alüminyum oluşumlu folyolar yanma özelliği göstermezler. Yüksek ısıya maruz bırakılmadığı sürece fiziki ve kimyasal yapasını korur. Bu nedenle gıdalar çok rahatlıkla alüminyum folyolar ile fırınlama işlemine tabi tutulabilirler. Hatta bu amaç için geliştirilmiş özel alüminyum kaplarda vardır. Ancak asitli gıdaların alüminyumun kimyasal yapısına etki edeceği ve bu sayede gıdalara geçiş yapabileceği unutulmamalıdır. 

Isıya dayanıklılığı nedeniyle her ne kadar doğruda gıda pişirme işlemlerinde alüminyum folyolar kullanılsa da, insan sağlığına zararlar oluşturabileceğinden, gıda pişirme ve soğutma işlemlerinde kullanılmaması, gıdaların oda sıcaklığında bakteri üretiminden korunması için kullanılması önerilir.

Alüminyum Folyo İletkenlik Seviyesi Nedir?

Alüminyum folyolar %90 saflıkta alüminyum metalinden üretildikleri için, bu elementin karakteristik özelliklerini taşırlar. Bu nedenle alüminyum folyoların elektrik iletkenliği %64.95 IACS olarak belirtilebilir. Isıya doğrudan maruz bırakılmadığı durumlarda, iyi bir yalıtkan olan alüminyum, ısıya doğrudan maruz kaldığında ise ili bir iletkendir. 

Bu nedenle de ısıl işlemlerde kullanıldığında, içerisinde bulunan gıdaları çok kısa sürede pişirebilirler. Dorudan ısıya maruz kalmadıklarında ise, iç yüzeyinde bulunan gıdaları çok iyi bir şekilde muhafaza edebilirler. Isıl işlemlerde parlama ve çekme eğilimine dirençli olması nedeniyle, bu amaçla kullanımı oldukça yaygındır.

Alüminyum Folyo Ne İçin Kullanılır?

Alüminyum folyonun fiziki ve kimyasal özellikleri sayesinde, sağlık sektöründen, gıda sektörüne birçok alanda kullanıldığı bilinir. Bunun yanında evlerde bireysel kullanımlarda oldukça sık görülür. 

Alüminyum folyonun kullanım alanları;

  • Evlerde gıdaların sıcaktan, soğuktan korunması ve bakteri üretiminin azaltılması için kullanılır.

  • Radyatör panellerin ısıyı iç ortama aktarmasında kullanılır.

  • Kolay şekillenmesi ve oksitlenmeye karşı yüksek direnç göstermesi nedeniyle, dekoratif ürün yapımında kullanılır.

  • Gümüş ürünleri oksitlenmeye karşı korumak için ambalaj olarak kullanılır.

Şeklinde sayılabilir.

Alüminyum Folyo Nerede Kullanılır?

Alüminyum folyonun ışık, oksijen ve nem kontaminasyonunu sağlama özelliği vardır. Bu nedenle gıda sektöründe ve bazı kimyasalların korunmasında kullanılır. Ancak yoğun olarak sıcak soğuk besin zincirinde kullanıldığı görülür. Alüminyum folyonun bakteri barındırmama gibi bir özelliği bulunur. 

Bu nedenle bazı steril ortamların sağlanmasında da önemli rol oynar. Avrupa verilerine göre alüminyum folyonun kişi başı yıllık tüketimi 26 m2’dir. Alüminyum folyolar ile tavuk, balık, et ürünleri ambalajlanarak fırınlandığı zaman, ürünün tamamın aynı oranda pişmesi sağlanır. 

Ayrıca pişme sırasında folyonun sızdırmazlık özelliği sayesinde, ürünün kendi suyu ile pişmesi de sağlanmış olur. Bu açıdan oldukça lezzetli sofralar hazırlamak mümkündür. Benzer şekilde sandviç gibi hazırladığınız besinleri de alüminyum folyolarla ambalajlayarak bozulmasını önleyebilirsiniz.

Asit salgılayan ürünlerde alüminyum folyoların kullanılması tavsiye edilmez. Ancak zorunlu hallerde, öncelikle pişirme kağıtları ile ambalaj edilerek ve daha sonra alüminyum folyolarla ambalaj edilerek kullanılabilir. 

Yüksek ısılı gıda pişirimlerinde de, mümkün olduğu kadar özel amaçlı üretilmiş pişirim kapların kullanılması önerilir. Kullan at amaçlı birçok alanda alüminyum folyolar ve kaplar kullanılabilir. Özel amaçlı üretilen alüminyum folyolar ayrıca transformatörlerin yapısında da sıklıkla kullanılır.

 

Menü
Giriş Yap
Kayıt Ol
Sepet (

0

)
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Eğer bir ürün satın almak istiyorsanız almak istediğiniz ürünün sayfasına gidiniz.
Alışveriş Yap